Informacije ZRS za članstvo

ZRS
S 1.6.2020 ZRS vse omejitve sprejete s pojavom COVID–19 in z njimi takrat sprejetimi ukrepi PREKLICUJE, vsem radioamaterjem pa priporočamo, da se še naprej držimo priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
ZRS konferenca za leto 2020 z vsemi obrobnimi prireditvami je prestavljena na mesec september, tako kot se je odločila večina članov UO ZRS.
Izpiti za radioamaterja operatorja so tako kot je planirano 11.6.2020 ob 17.00 na sedežu ZRS ja
Prosim uporabljajte obrazce za podaljšanje in nova radioamaterska dovoljenja s spletne strani:
https://www.akos-rs.si/e-vloge-in-obrazci/radijski-spekter/dokumenti-vloge-in-obrazci
Radioamaterske vloge so oproščene plačila taks v zvezi z njihovo izdajo
QSL Biro
Nekateri radioamaterji lepo sortirajo kartice, ko jih pošljejo na ZRS. Kar nekaj kart pa se še vedno najde za zaprte oz. neobstoječe biroje. Poglejte malo za via info na QRZ.com. Mislim, da bi vsak klub moral imeti QSL managerja, ki bi od vseh članov posortiral karte in bi nam precej olajšal delo. Tako pa večinoma vsak član ZRS-ja sam pošilja samo svoje karte, ki pa tudi dostikrat niso sortirane ali pa napačno sortirane. Med Američani na A so tudi arabske države na A. Eni zložijo karte po državah, dajo gor gumico notri pa se najde vse mogoče in je treba vse pregledat. Je recimo 30 Švedov in kakšen Norvežan zraven – saj je blizu Švedske ali kaj ? Nekateri zložijo karte točno po svojem dnevniku. Saj človek ne more verjet, ker so navodila jasna ali ne. Ko tako doživiš vse mogoče in vidim, kako so karte napačno zložene, ugotavljam, da dotični sploh ni vedel, katere države je delal. Ampak bomo že zmogli, če smo do sedaj. Treba pa je iti naprej in malo opozarjati.
So pa tudi lepi trenutki, ko odpreš škatlo in je notri čokoladica ali pa celo kakšen evro za kavo. Hvala!
Bojan, S57M
ARON
V mesecu juniju regijske in državna ekipa izvedejo zadnjo vajo pred poletnimi počitnicami. Naloga tega meseca bo posodobitev programov, oddaja lokacije in načinov dela, kjer bodo ekipe dosegljive v primeru potrebe aktiviranja ARON omrežja. Na Youtube je naložen video posnetek ARON izobraževanja 2020, ki je potekalo 29. februarja na Igu. Video najdete pod uporabnikom Marko Zaletel, povezava pa je tudi na aron.hamradio.si.
https://www.youtube.com/watch?v=YDM7D6uJgKQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0lYBLpZ-eIH9hbP_grxvHWlAt4Uj8tjqD2129wotBqZBH3HG484lqC_cQ
RPT
Omrežje BrandMeisiter ima trenutno težave s prikazovanjem prometa na internetnem dashboardu. Napako odpravljajo.
MMDVM ima po novem možnost delovanja tudi v FM načinu.
Redni četrtkovi digital voice SKED-i se prenašajo v živo preko youtube kanala Primoz Bricelj. Za vse, ki nimate digitalnih radijskih postaj, imate pa internetno povezavo obstaja možnost, da spremljate SKED katerega vrhunsko vodi S50PB-Primož. Vsakič se obdela kakšna tehnična tema.
Videi pa ostanejo kot arhiv na Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=rZQfZHyvrZE&fbclid=IwAR3aJpc-YuOG_iBPnjV0W_VlgCwuO1uC8donkUjPtHkdf69otLlZhkNAoDQ
V omrežju BrandMeister je bil izključen Talker Alias, saj ej bilo ugotovljeno, da omrežje občasno ne zmore sprocesirati te funkcije, brez, da to ne bi vplivalo na kvaliteto prenosa govora preko omrežja.
UKV
Z odločitvijo ZRS o preklicu omejitev zaradi COVID-19 z ZRS junijskim VHF/UHF/SHF tekmovanjem v tekmovanji, katerih organizator je ZRS, zopet uvajamo kategorija VEČ OPERATERJEV.
Ker pa IARU R1 za svoja UKV tekmovanja še ni odpravil omejitev, v IARU R1 ATV tekmovanju ter IARU R1 50/70 MHz tekmovanju, kategorije VEČ OPERATERJEV v letu 2020 ne bo. Zaradi korektnosti do tekmovalcev v drugih državah bomo tudi v ZRS spoštovali odločitev IARU R1 in v navedenih tekmovanjih ne bomo sprejemali dnevnikov v kategoriji VEČ OPERATERJEV.
Več o UKV na portalu www.slovhf.net
ARG
Vsa letošnja mednarodna ARG tekmovanja, tako člansko svetovno v Srbiji, svetovno mladinsko prvenstvo pri nas v Sloveniji in balkansko prvenstvo v Črni Gori so prestavljena na leto 2021.
Zaradi omejitev povezanih z COVID-19 tudi do sedaj nismo imeli ARG tekmovanj v Sloveniji. Po sprostitvi ukrepov pa se pripravljamo na KV ARG prvenstvo ZRS, ki bo v soboto, 13. junija 2020 na Počku. Vabljeni.
Ostanite zdravi!
Maribor, 3.6.2020