Informacije ZRS za članstvo

RPT

Pred dobrim tednom dni smo imeli še dokaj mil november, zato smo se odpravili proti Mrzlici, kjer nas je pričakalo brezvetrje in sprejemljiva temperatura za delo. Ekipa v sestavi: S56AFJ/Janko, S57ZM/Marko in S56CT/Tilen smo zmontirali Trivalov UHF dipol AD39/07, potegnili 25 m LMR400 kabla in priklopili UHF repetitor S55DSF, ki je povezan v WIRES-X omrežje. Repetitor deluje v Fusion mode FM/C4FM na frekvenci 439.100 MHz z -7,6 MHz zamikom za sprejem. Na analognem delu je potreben CTCSS 123.0 Hz. Duplekser Procom MPX70/6 je že čakal na Mrzlici, medtem, ko je repetitor DR2XE sponzoriral Bojan/S56BFB. Mimogrede smo odmontirali še SVXLink kontroler 6m repetitorja, ki gre v delavnico za povezavo s Spectro MX800 ter pogledali VARA FM GW, ki je bil OFF.

V BM omrežje je po novem vključen tudi VHF repetitor RV57 S55DPO na Pečni Rebri nad Postojno. Deluje v DMR in YSF načinu. YSF je povezan na HB Link. 11. novembra je ekipa v sestavi S56DE, S51ZK in S56CT na Krimu instalirala UPS napravo ter v obratovanje vrnila repetitor RV62 S55VLJ. VHF 2m repetitor ima po novem Trivalov zaviti dipol AD 39/02. Občasno se na repetitorju pojavlja motnja, sicer pa deluje zelo dobro, tako kot že dolgo ne.

DIGI

V enotno IP radioamatersko omrežje sta od 26 novembra povezani obalno – ilirskobistriška mreža in mreža, ki se razteza preko Goriške, Krasa, Ajdovskega, Kobariškega, Tolminskega in Bovškega. Trenutno je v njem neposredno dostopno preko 170 naprav.

KV

Pod streho smo spravili še jesenski del KVP prvenstva, v katerem je bila aktivnost že na nivoju. V SSB delu je bilo možno narediti 140 postaj, v CW pa 100. Po prvi oceni nas je sodelovalo preko 170. Kar nekaj pripomb se je v preteklosti nabralo glede samih pravil. Je pa vprašanje kaj bi s spremembo dosegli. Jaz že kar nekaj časa razmišljamo v to smer in ni enostavno, kar nekaj spreminjati, ker vedno nekomu nekaj vzameš in drugemu dodaš! V temu tekmovanju se oglasijo tudi operaterji, ki se ne javljajo v raznih CQ WW, WPX, WAE……. ! Tako, da se je treba prvo vprašati kakšen namen ima KVP! Tisti, ki bi se radi naklofali pač tekmujejo v WW……! Mogoče z več reklame še koga spodbudimo, oziroma kakšno mini nagradico…….. Opcij je več. Tako da se razmišlja v tej smeri. Za nami je tudi največji CW kontest (CQ WW). Letos so že bili boljši pogoji kot pretekla leta, tako da se je dalo naklofati.

V imenu UO ZRS čestitke vsem S5 CW radioamaterjem, ki so sodelovali v tem tekmovanju

ZRS

ZRS koledar 2021 je v zaključni fazi. Datoteka za tisk bo še ta teden dostavljena v tiskarno. Uredniku Juretu so bile dostavljene vse datoteke za grafično postavitev CQ ZRS 5/6 2020. Upamo, da bo v najkrajšem času končano grafično oblikovanje glasila in izdelana končna datoteka za posredovanje tiskarju. Ta potrebuje, po dosedanjih izkušnjah, štiri delovne dni od prejema datoteke, podpisanega poskusnega tiska in pa dostavo na Pošto Slovenije.

Članarina ZRS 2021

Članarina ZRS za leto 2021 znaša: – 40 EUR za redne člane, – 20 EUR za družinske člane, – 20 EUR za operaterje invalide, – 20 EUR za mlade člane (do dopolnjenega 18. leta starosti). Radioklubi so najpozneje do 28. februarja 2021 dolžni Zvezi radioamaterjev Slovenije posredovati članske podatke za leto 2021 z uporabo spletnega obrazca na spletni strani Zveze radioamaterjev Slovenije (web obrazci).

ZRS razpisuje naslednje roke za radioamaterske izpite v letu 2021:
1. 08.04.2021
2. 10.06.2021
3. 09.09.2021
4. 11.11.2021

Vsi izpitni roki so na četrtek ob 17.00 uri v prostorih ZRS Bezjakova 151, Limbuš Za predviden izpitni termin se morajo prijaviti vsaj trije kandidati, da se sestane izpitna komisija ZRS.

Korona virus nas še vedno omejuje pri nekaterih radioamaterskih aktivnostih, preprečuje nam druženje. Vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.
ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.
Ostanite zdravi!