Svetovni dan radioamaterstva

Vsak 18 april, radioamaterji po vsem svetu pozornost posvetijo zračnim valovom v praznovanju svetovnega dne radioamaterstva.
Na ta dan leta 1925 je nastala Radioamaterska unija (IARU) v Parizu.

Radioamaterski eksperimentatorji so prvi odkrili da bi spekter kratkega vala, ki dosega daleč od neobljudenega, lahko podpiral svetovno širjenje. V naglici začetkov uporabe teh krajših valovnih dolžin je bil amaterski radio v nevarnosti, da bi bil zapostavljen. Radioamaterski pionirji so se sestali v Parizu leta 1925 in ustvarili IARU mednarodno zvezo radioamaterjev za podporo radioamaterstva po celotnem svetu.
Dve leti kasneje, na internacionalni radiotelegrafski konferenci, je radioamaterstvo dobilo dodelitve frekvenčnih pasov, ki so v uporabi še danes, frekvenčna področja 160, 80, 40, 20 in 10 metrov.
Od svoje ustanovitve, si IARU prizadeva za zaščito in razširitev dovoljenih frekvenc za radioamaterstvo. S pomočjo naprednih uprav v vseh predelih sveta, so zdaj radioamaterji zmožni eksperimentirati in komunicirati na frekvenčnih pasovih, ki so strateško postavljeni skozi celoten radijski spekter. IARU je od 25 držav ob ustanovitvi leta 1925, zrasel in zdaj vključuje 160 članic v treh regionih. Prvi IARU region vključuje Evropo, Afriko, srednji vzhod in severno Azijo. Region 2 pokriva Severno in Južno Ameriko. Tretji region pa je sestavljena iz Avstralije, Nove Zelandije, Držav Tihega Oceana in večine Azije.
Internacionalna Telekomunacijska Unija (ITU), ki jo sestavlja večina svetovnih držav, je prepoznala IARU kot zastopnike interesov radioamaterjev.

Danes je radioamaterstvo bolj popularno kot kadarkoli, z več kot 3.000.000 licenciranimi operatorji!

Svetovni dan radioamaterstva je dan, ko radioamaterske zveze ali radioamaterski klubi, prikažemo družbi svoje sposobnosti, torej javnosti ne samo radioamaterjem in se zabavamo v globalnemu prijateljstvu z amaterji po svetu.

18 April je dan praznovanja radioamaterstva, in dan kjer opomnemo svet znanosti, kaj vse lahko naučimo širšo javnost, kakšno družbeno pomoč daje radioamaterstvo, kaj lahko prispevamo skozi komunikacije v teh kriznih časih in pa seveda prikažemo še zabavno plat radioamaterstva.

Upamo, da se nam priključite v učenju in zabavi na dan radioamaterstva.